Pierwsza pomoc w górach

Pierwsza pomoc w gorach

19.03.2022 w godzinach 11:00-15:00 chcielibyśmy zaprosić wszystkich zainteresowanych na pierwsze wydarzenie organizowane przez Fundację Ayola.

„Pierwsza pomoc w górach” to otwarte warsztaty, podczas których każdy, niezależnie od wieku, będzie miał możliwość zapoznać się z podstawowymi zasadami pierwszej pomocy. Nauka zostanie poprowadzona zgodnie z wytycznymi Polskiej Rady Resuscytacji z 2021 roku.  Częścią warsztatów będzie również samodzielne wykonanie elementów resuscytacji na manekinach, pod okiem lekarzy i instruktorów.

Zaplanowaliśmy 3 stanowiska, gdzie zapoznasz się z:

• BLS (Basic Life Support), czyli podstawowe czynności jakie należy rozpocząć u poszkodowanego w stanie zagrożenia życia przed przybyciem służb ratowniczych;
  • Posługiwaniem się AED (Automatic External Defibrillator) – automatycznym defibrylatorem do użycia przez każdego w celu ratowania życia
  • Prawidłowym ułożeniem w pozycji bocznej ustalonej, czyli zalecanym sposobem ułożenia poszkodowanego nieprzytomnego w oczekiwaniu na przybycie służb ratowniczych

Wydarzenie odbędzie się na Polanie Chochołowskiej, przy Schronisku PTTK.

Serdecznie zapraszamy – udział jest zupełnie bezpłatny!

mBank 41 1140 2004 0000 3702 8134 6715

numer IBAN PL 41 1140 2004 0000 3702 8134 6715