Odmrożenia – leczenie i zapobieganie

Odmrożenie to uszkodzenie tkanek wywołane działaniem niskiej temperatury (poniżej 0̊C) oraz wilgoci i wiatru, krótko mówiąc, wewnątrz tkanek tworzy się lód. Jak najszybciej udzielona pierwsza pomoc będzie miała znaczący wpływ na efekty dalszego leczenia.

Najłatwiej odmrozić nos, policzki, uszy, dłonie i stopy. Jeśli dłużej przebywacie w zimnym środowisku, odmrożeniu może ulec właściwie każda część ciała. Skóra w miejscu odmrożenia jest blada, sina, chłodna, później mogą pojawić się pęcherze. Początkowo można odczuwać mrowienie lub pieczenie, jednak stopniowo traci się czucie w danej części ciała, aż wreszcie wrażliwość na jakiekolwiek bodźce. Ocena, do jak poważnego odmrożenia doszło, jest możliwa dopiero po rozmrożeniu tkanek, dlatego najpierw należy skupić się na odpowiednim zabezpieczeniu odmrożonego miejsca tak, aby nie uległo dalszym urazom.

Co robić, gdy dojdzie do odmrożenia
  • Przede wszystkim należy zapobiec dalszemu wychłodzeniu i jak najszybciej znaleźć się w ciepłym miejscu.
  • Jeśli zaczynacie odczuwać pierwsze objawy, nie czekajcie – włóżcie suche ubranie, dodajcie kolejną warstwę i wracajcie! Jeżeli wiecie, że dotarcie do schronienia może trochę potrwać, nie próbujcie „rozgrzewać” odmrożonego miejsca w terenie, ponieważ każde rozmrożenie i ponowne zamrożenie spowoduje jeszcze większe szkody.
  • Nacieranie śniegiem lub rozcieranie jest wykluczone!
  • Zdejmijcie biżuterię – im szybciej, tym lepiej – gdyż w każdej chwili może pojawić się obrzęk.
  • Nie pijcie alkoholu, nie palcie papierosów.
  • Jeśli to odmrożenie powierzchowne lub po prostu przechłodzenie, objawy powinny ustąpić po ogrzaniu. Można też zastosować kąpiel wodną (temp. 38-40 ̊C ), po czym posmarować odmrożone miejsce żelem aloesowym, który jest bogaty w substancje przeciwzapalne oraz ułatwiające wiązanie wody w skórze.
  • Jeśli podejrzewacie, że odmrożenie jest poważne lub po prostu nie jesteś pewni, zastosujcie suchy opatrunek jałowy – jeżeli jest to ręka, należy zabandażować każdy palec z osobna, umieścić rękę na temblaku lub trzymać ją uniesioną, jeśli noga – unikajcie stawania na niej.
  • W każdym przypadku jak najszybciej jedźcie do najbliższego szpitala na oddział ratunkowy.
  • Pamiętajcie, jeśli doszło do odmrożenia, zawsze istnieje ryzyko wychłodzenia, czyli hipotermii. W takim przypadku należy przede wszystkim zająć się tym problemem. O tym pisaliśmy tutaj: LINK
By się nie odmrozić:
  • ubierzcie się odpowiednio do warunków atmosferycznych, to, co macie na sobie nie
  • może być zbyt ciasne (również buty);
  • miejcie w plecaku suche rzeczy, by się przebrać, dodatkowa para rękawiczek,
  • skarpetek i podkoszulek niewiele ważą;
  • dostarczajcie organizmowi odpowiednią liczbę kalorii i dużo pijcie;
  • zawsze miejcie ze sobą termos z gorącą herbatą!

Do poczytania dla dociekliwych:

mBank 41 1140 2004 0000 3702 8134 6715

numer IBAN PL 41 1140 2004 0000 3702 8134 6715